Spring naar inhoud

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Beloon het eigen auto wegdoen, maak wijken groener

Door:
24 november 2020

Wie in de stad woont, kent tekort aan p-plek.Wie stoer is en overstapt op deelauto krijgt groen terug op de vrijgekomen parkeerplek

Het is een bekend probleem in de binnensteden: kom je 's avonds als laatste terug, dan is het zoeken en rondjes rijden naar een parkeerplek. Wijken worden overbelast met verkeer, de oude singels met groene bomen hebben minder mooie uitstraling door al die rijen auto's die geparkeerd staan. Veel huishoudens hebben zelfs twee auto's! Het is echt niet nodig met het goed georganiseerde ov in ZH, en met fietsen op zoveel manieren. Dus de oplossing is niet alleen mensen verleiden om aan een vorm van deelauto te gaan meedoen, maar om het wat makkelijker te maken, de drempel wegnemen en om het te belonen. 
Hoe gaat dat in zijn werk?
1. Je gaat eerst een tijdje proefdraaien met autodelen. Er zijn vele aanbieders, de ene is heel goedkoop maar dan heb je bijvoorbeeld geen vaste parkeerplek en steeds een andere auto, een andere aanbieder heeft ook vaste plekken waar de deelauto's staan, nooit meer zoeken dus naar een plekje! En als een bewoner het wil proberen, dan gaat de gemeente even tijdelijk helpen: Je haalt je eigen auto uit de verzekering, en je mag je auto dan gratis in een gemeentelijke parking stallen. Stel dat het je toch niet bevalt, dan kun je na 4 maanden je auto weer terug ophalen en in de verzekering zetten. Helaas, dan. Maar dat gaat niet gebeuren! 
2. Want je gaat meemaken hoe makkelijk dat autodelen is, hoe fijn het is dat je van al die vaste lasten en onderhoud af bent, en ook hoe vaak de fiets en het OV ineens een geweldig alternatief zijn. Je wijk wordt mooier, jij gezonder, en als nou maar meer mensen dit gingen doen werd de wijk nog veiliger ook. Oh ja, en je krijgt wat terug! Want die parkeerplek die vrijkomt doordat jij geen eigen auto meer hebt, die geven we natuurlijk niet aan je buren die maar rondjes rijden om hun auto kwijt te raken, nee, daar komt een fietstrommel, of een kruidentuin, of een vlonder waar je voor je huis een drankje in de zon kunt nuttigen, of een boom of een struik, alles om het mooie karakter van de wijk extra te steunen met wat zuurstof en schone lucht! Argumenten

Argumenten voor

| 4 december 2020 10:17

Door te richten op mensen met een 2de auto, die de mogelijkheid geven door of zelf hun auto te delen/verhuren of juist een openbare deelauto in te zetten, vergroot je de kansen van het gebruik (en het uitproberen).

Reageren


Argumenten tegen

Nog geen reacties geplaatst

Login om verder te gaan
refresh

Cancel