Spring naar inhoud

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

De thuiswerkhub

Door:
28 november 2020

Niet thuiswerken, maar dicht bij huis werken. Daar wordt iedereen blij van!

Maak gebruik van het feit dat we tijdens de Corona virus hebben ervaren dat veel werkzaamheden niet altijd op het kantoor van de werkgever uitgevoerd hoeven te worden. Dankzij snel internet en steeds slimmer wordende clouddiensten en communicatiemiddelen is het nu heel goed mogelijk om ook thuis of elders productief te zijn.

Tijdens de coronacrisis is onomstotelijk vastgesteld dat thuiswerken direct een bijdrage levert aan het reduceren van het aantal gereden kilometers, terugdringen van files en daarmee een significante reductie van de CO2 uitstoot, plus veel bijkomende voordelen, waaronder minder reistijd, minder kans op ongelukken en mogelijk ook een afname van autobezit.

Toch is thuiswerken lang niet altijd ideaal.

Vanuit bovenstaand gegeven is het idee van 'Thuiswerkhubs' geboren.

Thuiswerkhubs bieden een oplossing voor forensen die woonachtig zijn in een plaats waar weinig OV-aanbod is, waardoor reizen per auto altijd minimaal 2x sneller is dan reizen met het openbaar vervoer, zelfs tijdens de spits als er files zijn.

Feitelijk is een thuiswerkhub niets anders dan een flexwerkkantoor. Het verschil is echter dat flexwerkkantoren razend populair zijn op A-locaties in steden en vooral veel gebruikt worden door zzp-ers, startups en kleine ondernemingen, terwijl thuiswerkhubs gevestigd moeten worden in randgemeenten en dorpen met weinig OV-aanbod en vooral ook bedoeld zijn voor mensen in loondienst.

De thuiswerkhub is een professionele kantooromgeving in de buurt van woonwijken, in randgemeenten en dorpen met weinig OV-aanbod. Er zijn veel van dit soort plaatsen in Nederland en zeker ook in Zuid-Holland. In dit soort plaatsen is het over het algemeen fijn om te wonen, maar het aanbod van werk beperkt. Hierdoor zijn dit juist de plaatsen waar veel mensen wonen die dagelijks per auto naar het kantoor van de werkgever in de stad reizen en daarmee bijdragen aan files.

Doordat kwalitatief goed internet vrijwel over in Nederland beschikbaar is, is het creëren van een thuiswerkhub op veel plaatsen relatief gemakkelijk te doen. Leegstaande panden in de buurt van dorpscentra kunnen hiervoor prima worden gebruikt. Dat kunnen leegstaande winkels zijn, maar ook andere leegstaande panden zoals banken, horecagelegenheden, autoshowrooms etc..

Het is dus ‘Slimmer Reizen’ door juist niet, minder of op een ander tijdstip te reizen. Als zo’n 10 tot 20% van de forenzen met een kantoorbaan dat zou doen, dan zullen de files tijdens de spits enorm afnemen. Wat ervoor zal zorgen dat de doorstroming voor andere weggebruikers, zoals mensen waarvoor in de buurt van huis werken geen optie is en vrachtverkeer, veel beter wordt.

De investering die hiervoor door de provincie gedaan moet worden, is vooral promotie van het fenomeen. Wijs werkgevers en werknemers op deze mogelijkheid en vastgoedondernemers zullen vanzelf in beweging komen. Wellicht kan de provincie ook gemeentes aansporen om mee te werken aan benodigde bestemmingswijzigingen.

Een leuke bijkomstigheid is dat met de komst van thuiswerkhubs nieuw leven gaat ontstaan in steeds stiller wordende dorpscentra. Er zal opnieuw roering ontstaan, omdat forensen vaker in het dorp blijven om te werken en daar tussen de middag en na het werk meer tijd door gaan brengen in de omgeving van de thuiswerkhubs.

Kortom WIN-WIN-WIN voor iedereen en het milieu.


Argumenten

Argumenten voor

| 4 december 2020 10:13

Dit zal ook werken in kleinere dorpen en kernen. Daarnaast is dit ook een sociale plek waarin samen geluncht kan worden (b.v. geregeld door een lokale cateraar). Eventueel kun je plekken maken waarin je een bepaalde branche bij elkaar zet (bouw, zorg, infrastructuur of IT). Hierdoor kunnen netwerken nog groter worden. Ook gemeente en provincie zouden op deze manier gebruik van kunnen maken van op lokaal werken en dus werknemers en werkers kunnen ontmoeten.

Reageren


| 7 december 2020 10:26

Erg goed idee. We hebben hier al diverse gesprekken over gevoerd met bedrijven. Die delen het enthousiasme. Het blijkt alleen nog een grote stap; hoe regel je dat, wat betekent dat voor huisvesting, samenwerken en leidinggeven. We blijven in gesprek en inspireren. Ik zie hier echt een mooie toekomst in die productief, inspirerend en gezond is. En ook past bij het op- en afschalen in de covid richtlijnen. Om jullie enquete te ondersteunen zal ik het delen op LinkedIn. Sparren? Mail even.

Reageren


| 9 december 2020 15:54

Wat een goed plan, het plan wat ik heb gelanceerd sluit daar naadloos bij aan.



Ik wist niet dat dit idee al bestond, voor mij was het een optelsom van gesprekken, en het zien van kansen zie opname TV Rijnmond https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=bVuNdO_c-Sw
Sparren lijkt me goed, is er ook al ergens gedacht aan een platform?




Reageren


| 1 december 2020 09:56

Goed idee Pragmatic Harm. Dicht bij huis werken met de faciltiteiten van een goed kantoor, maar zonder reistijd en onnodig warm stoken van het hele huis. Gezelliger en productiever! Dus waar kan ik mij inschrijven?

Reageren


Argumenten tegen

| 10 december 2020 09:38

Als ervaren Facility Manager zie ik ook dat deze trend echt de toekomst gaat worden waarom met elkaar in de file als je in de buurt Work Near Home ook kunt werken. Het hoofdkantoor wordt voor de connectie met je werkgever 1 á 2 dagen per week. De rest van de tijd wil je niet op je zolderkamer of aan de keukentafel zitten. Om de hoek connecten met je collega's of kennis vergroten met andere ondernemers of werknemers kan alleen maar in het voordeel zijn van werkgevers. Meer output gestuurd werken.

Reageren


Login om verder te gaan




refresh

Cancel