Spring naar inhoud

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

beter benutten van alle groene vervoersvormen

Door: bergenkees2@gmail.com
16 december 2020

stimuleren van samen reizen

Slimmer reizen.

Inleiding.

 Om de bereikbaarheid van de provincie Zuid-Holland te verbeteren en de alle modaliteiten te benutten is het gewenst om goed te kijken naar wat kan ons helpen. Dat zijn vooral zaken welke we nu nog niet kennen of gebruiken.

We zien bij veel jonge mensen een verschuiving van bezit naar gebruik. Mensen willen geen eigendom meer maar wel de beschikking over een vervoersvorm op het moment dat deze nodig is. Dit is mede de reden dat veel nieuwe vormen in populariteit stijgen. Zoals deel auto’s, private lease etc.

Daar komt bij dat de steden in toenemende mate minder ruimte beschikbaar hebben voor geparkeerde auto’s en er een stimulans aan het ontstaan is meer ruimte voor de leefomgeving.

Wat is de huidige praktijk.

Als we kijken naar de wijze waarop nu P en R parkeerplaatsen worden gebruikt, dan zien wij vooral het gebruik van particulier auto’s voor het woon-Werkverkeer van en naar het station. Dat betekent dat de auto, fiets of Bike wordt gebruikt om een station te bereiken als eerste schakel in de keten van reizen. Dit betekent dat er veel capaciteit nodig is aan parkeren en opslag van deze vervoersmiddelen. Deze worden dus verplaatst van de straat en het woonadres naar een ov-knooppunt. Vervolgens staan die daar de gehele dag ongebruikt om weer terug te gaan naar het t woonadres.

Wat we veel minder zien is dat deze parkeerplekken worden gebruikt voor het faciliteren van een aansluitende vervoersmodaliteit naar een reisbestemming. De Ns heeft wel mogelijkheden voor de fiets maar niet voor auto’s gekoppeld aan een vervoersbewijs. Je bent dan altijd afhankelijk van een taxi of bus. Dit geldt tevens voor andere ov-knooppunten.

Wat wordt de nieuwe Norm.

Als we kijken naar de uitdagingen voor de toekomst dan zijn beschikbare ruimte, de kwaliteit van de leefomgeving (verduurzaming) en de bereikbaarheid onze belangrijkste.

We moeten er dan ook vanaf dat we met 1 vervoersvorm alle onze doelstellingen kunnen behalen. Het dient gemeengoed te worden dat we meerdere vormen gebruiken in combinatie met elkaar. Daarvoor is het belangrijk dat de beschikbaarheid en aansluitingen goed worden gefaciliteerd.

Concreet

Op welke wijze vertalen we dat naar een toekomstig gebruik.

Gebruik de parkeerplaatsen bij NS-stations en andere ov-knooppunten om meer maatwerk van andere vervoersmiddelen aan te beiden. Bijvoorbeeld elektrische auto’s, E bikes etc. Eventueel in combi met een vervoersbewijs van de NS. Dit kan verder worden ondersteund door de gehele reis te laten plannen en het reserveren van plaatsen en vervoersmiddelen.

Een andere mogelijkheid is om bij de vele uitvalswegen naar de provinciale wegen op de plekken waar nu o.a. carpoolplaatsen zijn, de mogelijkheid te bieden tot het samen reizen met een elektrische auto’s onder de voorwaarde dat men samen reist. Daarmee wordt het bezit van auto’s verminderd en het samen reizen gestimuleerd.

CAB

Argumenten

Argumenten voor

Nog geen reacties geplaatst

Argumenten tegen

Nog geen reacties geplaatst

Login om verder te gaan
refresh

Cancel